17.4.11

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ


Ο Στυλιανός Παττακός (1912-) είναι Έλληνας απόστρατος αξιωματικός, πραξικοπηματίας και συγγραφέας, πρωτεργάτης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και στέλεχος της Χούντας των Συνταγματαρχών 1967-1973. Για την συμμετοχή του στο πραξικόπημα κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας και φυλακίστηκε για 15 χρόνια (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ αποφυλακίστηκε στα 15 χρόνια).


Βιογραφία- σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1912 στην Αγία Παρασκευή της Επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη και καταγόταν από κλάδο της βυζαντινής οικογένειας των Σκορδιλών. Φοίτησε στις σχολές υπαξιωματικών και εισήλθε στην σχολή Ευελπίδων το 1934, απ' όπου αποφοίτησε το 1937.[1] Συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως διοικητής ίλης της 11ης Ομάδος Αναγνωρίσεως τη 11ης Μεραρχίας Πεζικού, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης "Όμηρος". Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο ως διοικητής Ίλης αρμάτων Κένταυρος σε αρκετά σημεία της Βόρειας Ελλάδας και παρασημοφορήθηκε με 3 Αριστεία Ανδρείας, 7 πολεμικούς σταυρούς, 2 μετάλλια εξαιρέτων πράξεων καθώς και με όλα τα προβλεπόμενα σε καιρό ειρήνης μετάλλια και παράσημα. Στη συνέχεια σπούδασε στη σχολή Πολέμου και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση τεθωρακισμένων με έδρα το Γουδί.[1]

Συμμετοχή στην χούντα

Υπήρξε μέλος της τριμελούς ηγετικής ομάδας (με τον Γ. Παπαδόπουλο και τον Ν. Μακαρέζο) που πρωτοστάτησε στην εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ενώ ο ίδιος την εποχή εκείνη ήταν διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στο Γουδί και ήταν καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή του σε αυτό. Στην κυβέρνηση Κόλλια έλαβε μέρος ως υπουργός Εσωτερικών, αξίωμα που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο 1971, ενώ παράλληλα υπήρξε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Γ. Παπαδόπουλου (Δεκέμβριος 1967-Οκτώβριος 1973). Μετά την καταστολή του βασιλικού αντικινήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967 αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου. Μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη στις 23 Οκτωβρίου 1974 συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κέα, ενώ στις 20 Ιανουαρίου 1975 προφυλακίστηκε. Στη δίκη που ακολούθησε, το Πενταμελές Εφετείο τον έκρινε ένοχο στάσης και εσχάτης προδοσίας και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αποφυλακίστηκε «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρόν ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και ανά 5 μήνες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Όπως έχει δηλώσει, δεν μετανιώνει για τίποτα από όσα έκανε κατά τη διάρκεια της Χούντας.

Συγγραφικό έργο

Το 1991 εκδόθηκε το Απόρρητο ημερολόγιο του Στυλιανού Παττακού, όπως υποστηρίζει ο Παττακός χωρίς την έγκρισή του. Επίσης εκδόθηκαν και κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του:

  • 21η Απριλίου 1967. ΔΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΙ; ΠΩΣ;
  • Οδυσσεύς Μιλτ. Αγγελής Ο στρατηγός των στρατηγών
  • 21 Απριλίου 1967 - 8 Οκτωβρίου 1973 Ημέραι και Έργα
  • Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών
  • Δυστυχώς ενικήσαμεν. Αυτά διά την Ιστορίαν Α΄ Μέρος
  • Δυστυχώς ενικήσαμεν. Όσα αληθή όσα δίκαια!... Β΄ Μέρος
  • Κάιν διατί; Κομμουνιστοσυμμοριτοπόλεμος 1941-1949
  • Διαξιφισμοί. Διά την Τιμήν & την Αλήθειαν
  • Εις τας επάλξεις! Με τον Σταυρόν, την αρετήν και το σπαθί
  • Γενναίοι ως Έλληνες. Το υπέρλαμπρον έπος του 1940
  • "Το τελευταίο σάλπισμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douz History comments