24.3.11

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΚΩΝΑΣ


Ο Φραγκίσκος Βάκωνας (1561 - 1627) ήταν Άγγλος ευγενής, σημαντικός φιλόσοφος από τα ζωηρότερα πνεύματα της Αναγέννησης, θεμελιωτής και γενάρχης του υλισμού των νέων χρόνων.

Αγωνίστηκε εναντίον της σχολαστικής φιλοσοφίας και της εκκλησιαστικής "αυθεντίας" και υποστήριζε ότι οι αισθήσεις μας και το πείραμα είναι η πραγματική πηγή των γνώσεών μας. Η φιλοσοφία του Βάκωνα είναι ολότελα πρακτική. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι τ' αποτελέσματα της γνώσης, η πραγματική ωφέλεια και η πρακτική εφαρμογή της.

Ο Βάκωνας κατέστρωσε από νέος το σχέδιο μιας εγκυκλοπαίδειας που θα περιείχε όλα τα γνωστά προβλήματα και όλες τις ανθρώπινες γνώσεις, συναρμολογημένες με μια νέα μέθοδο. Το έργο του αυτό το ονόμασε "Μεγάλη ανακαίνιση" και από τα έξι μέρη του που σχεδίαζε να γράψει, μόνο τα δύο κατόρθωσε να τελειώσει.

Ο Βάκωνας ήταν παιδί εξώγαμο της πριγκίπισσας Ελισάβετ της μετέπειτα βασίλισσας της Αγγλίας, σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες. Έκανε λαμπρές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και η σταδιοδρομία του ήταν σπουδαία, ανήσυχος, δραστήριος και φιλόδοξος καθώς ήταν. Αλλά και η πτώση του ήταν ραγδαία. Αγαπούσε τον πλούτο και την πολυτέλεια. Λένε ότι πέθανε από κρυολόγημα, όταν πειραματιζόταν να γεμίσει με χιόνι την κοιλιά μιας σφαγμένης κότας, για να παρακολουθήσει εάν το χιόνι μπορεί να τη διατηρήσει αναλλοίωτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douz History comments