Ιδρυτής του Γιάνγκ Τάι Τσι είναι ο Γιάνγκ Φου Κουϊ (1799-1872), γνωστός επίσης ως Γιάνγκ Λου Τσάν.

Ο Λου Τσαν, γεννήθηκε από μία οικογένεια αγροτών στο χωριά Νάν Γκουάν της επαρχίας Γιόνγκ Νιάν που ανήκει στην Νομαρχία Γκουάγκ Πίγκ και την περιφέρεια Χέμπεϊ. Στην Γιόγκ Νιάν οι πολεμικές τέχνες είχαν πολύ άνθηση, και έτσι από μικρός ο Λου Τσάν εκπαιδεύτηκε στο Σάολιν.

Οικογένεια Γιανκ

Μία μέρα, καθώς ο Γιάνγκ Λου Τσαν δούλευε στο τοπικό μανάβικο, ένας αγενής άντρας μπήκε δίπλα, στο φαρμακείο του Τά Χε. Ο άντρας αυτός φώναζε και κουνούσε τις γροθιές του. Το επόμενο που είδε ό Λου Τσαν, ήταν τον φαρμακοποιό να πετά χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια τον άντρα στο δρόμο. Στον Λου Τσάν φάνηκε παράξενο που κάποιος μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να χρησιμοποιήσει δύναμη. Το όνομα του ιδιοκτήτη του φαρμακείου ήταν Τσεν Ντέ Χού. Μετά που πέρασαν μερικές μέρες, ο Λού Τσάν, μάζεψε όλο το κουράγιο του και πήγε στον φαρμακοποιό να του ζητήσει να γίνει μαθητής του. Ο Τσεν αρχικά ήταν πολύ προσεκτικός, αλλά αφού είδε ότι ο Λού Τσάν ήταν ευθύς και ειλικρινής, του είπε στον Λου Τσαν ότι ήταν από το Χωριό Τσεν (Τσεν Τζιά Χού) στην επαρχία Γουέν Ξιάν της Περιφέρειας Χενάν. Του είπε ότι ήταν πολύ άνθρωποι που έκαναν ΤάιΤσι Τσουάν στο χωριό. Επίσης του είπε ότι ο καθηγητής του ήταν ο διάσημος Γκραντ Μάστερ του Τάι Τσι, ο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ. Μόλις το άκουσε αυτό ο Λού Τσάν, ενθουσιασμένος, ζήτησε από τον φαρμακοποιό να τον συστήσει στον δάσκαλό του τον Τσεν Τσάγκ Ξίγκ.

Το Τσεν Τάι Τσί Τσουάν δημιουργήθηκε ανάμεσα στο τέλος της δυναστείας των Μίγκ και την αρχή της δυναστείας των Τσίγκ. Η πρώτη φόρμα του Τσέν Τάι Τσι είχε γίνει εννέα γενιές νωρίτερα από τον πρόγονο του δασκάλου του φαρμακοποιού, τον Τσεν Γουάγκ Τίγκ. Ο Τσεν Ντε Χού συμφώνησε να τον συστήσει στον δάσκαλό του.

Έτσι συστημένος, ο Λού Τσάν έφυγε και πήγε στο χωριό Τσεν για να μαθητεύσει δίπλα στον δάσκαλο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ.

Ο Λού Τσαν μαθήτευε χωρίς διακοπή, χειμώνα και καλοκαίρι, και μετά από έξι χρόνια έφυγε και επέστρεψε στο χωριό του. Όσο καιρό έλειπε, πολλοί από το χωριό του, εξασκούταν στις πολεμικές τέχνες και ήθελαν να δοκιμάσουν τις νέες ικανότητες του Λου Τσάν στις πολεμικές τέχνες. Έτσι, ο Λού Τσαν προσκαλέστηκε σε μία μονομαχία την οποία και έχασε. Παρά το ότι έχασε την μονομαχία δεν έχασε την ελπίδα του. Επέστρεψε στο χωριό Τσεν και εκπαιδεύτηκε για άλλα έξι χρόνια. Την δεύτερη φορά που γύρισε σπίτι του ήταν με τον Κινέζικο καινούριο χρόνο. Οι άνθρωποι του χωριού ενθουσιάστηκαν γιατί θεώρησαν ότι ο Λου Τσάν θα ήταν τώρα ανίκητος. Στην ίδια περιοχή ήταν ένας μαθητής του Τσεν στυλ Τάι Τσί και ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε πολλά στυλ πολεμικών τεχνών. Αυτός άκουσε ότι ο Λού Τσάν επέστρεψε από το χωριό Τσεν και ήθελε να μετρηθεί με αυτόν. Το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο. Ο Γιάνγκ Λου Τσαν, θεώρησε ότι οι ικανότητές του δεν ήταν αρκετά καλές, παρά το ότι κατάφερε να κρατηθεί απέναντι σε κάποιον τόσο καλό και προχωρημένο πολεμιστή και για αυτό αποφάσισε να γυρίσει στον δάσκαλό του για τρίτη φορά. Το τρίτο ταξίδι του στο χωριό Τσέν συγκίνησε τόσο πολύ τον δάσκαλό του, ο οποίος αποφάσισε να δείξει στον Λού Τσάν όλα όσα αυτός ήξερε. Μετά από δύο χρόνια σπουδών, ο Τσεν Τσάγκ Ξίγκ είπε ότι όταν Λού Τσαν θα επέστρεφε αυτή τη φορά στο σπίτι του, δεν θα μπορούσε κανείς να τον νικήσει. Έτσι και έγινε, ο Λού Τσάν επέστρεψε πίσω, και κανείς δεν τον νίκησε ποτέ ξανά.

Παρά το ότι εκπαιδεύτηκε τόσα χρόνια στο στυλ Τσεν, και το γνώριζε πλήρως και σε βάθος, ο Λού Τσάν, δεν ήταν ικανοποιημένος με τις ικανότητές του και συνέχισε να ερευνά κάθε πλευρά του στυλ αναπτύσσοντας περεταίρω τις ικανότητές του οπότε και έφτασε σε ένα πολύ ανώτερο επίπεδο και οι ικανότητές του και η φήμη του ήταν γνωστή.

Γιάνγκ Λου Τσάν

Δεν πέρασε καιρός, και ο Λου Τσάν προσκλήθηκε από ένα μακρινό συγγενή του, τον Γου Λου Τσιγκ, να διδάξει σε μία σχολή στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο. Ο Γου Λου Τσίγκ ήταν υπάλληλος της κυβέρνησης του αυτοκράτορα Ντάο Γκουάγκ. Μόλις έφτασε στην πρωτεύουσα ο Λου Τσάν φιλοξενήθηκε από ένα πλούσιο επιχειρηματία τον κύριο Ζάγκ. Η επιχείρηση του κυρίου Ζάγκ ήταν αρχικά μικρή, αλλά έγινε αργότερα πολύ μεγάλη και επιτυχημένη. Ο οργανισμός τους επίσης συμπεριελάμβανε διδασκαλία σε διάφορους τύπους πολεμικών τεχνών. Η πρώτη φορά που συναντήθηκε με την οικογένεια Ζάγκ ήταν σε μία γιορτή όπου ό κάθε ένας έκανε μία μικρή επίδειξη της πολεμικής του τέχνης. Ένας από τους αρχηγούς της οικογένειας Ζάγκ, είδε το λεπτό κορμί του Λου Τσαν, και σαν προσβολή έβαλε τον Λου Τσαν, πίσω από ένα απλό μαθητή των πολεμικών τεχνών ο οποίος ετοιμαζόταν να κάνει επίδειξη. Μετά που ο Λου Τσαν έκανε την επίδειξή, ο κύριος Ζάγκ ρώτησε εάν η «Γροθιά από βαμβάκι» του Γιάνγκ Λου Τσαν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να κερδίσει έναν πραγματικό αντίπαλο. Ο Λού Τσάν απάντησε, ότι εκτός από μπρούτζο, σίδερο και βράχο, η γροθιά του νικά οτιδήποτε με σάρκα και αίμα. Συνεχίζοντας ο Ζάγκ, ρώτησε το Λου Τσαν εάν θα δεχόταν να μετρηθεί με αυτόν. Ο Λου Τσαν το αποδέχθηκε χωρίς δισταγμό να αναμετρηθεί όχι μόνο με αυτόν αλλά με οποιονδήποτε ήθελε από τους παρευρισκόμενους στη γιορτή.

Για να μπορούν όλοι να δουν, βγήκαν στο προαύλιο. Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, ένας μάστερ των πολεμικών τεχνών πετάχτηκε με μεγάλη ορμή και επιτέθηκε πολύ σκληρά στον Λου Τσαν. Καθώς οι δύο ήρθαν σε επαφή, ο Λου Τσαν σήκωσε τα χέρια του και ο αντίπαλός του πετάχτηκε αρκετά μέτρα στον αέρα. Αμέσως ένας άλλος μάστερ βγήκε και προκάλεσε τον Λου Τσαν. Χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει ούτε μία τεχνική, και αυτός πετάχτηκε αρκετά μέτρα πίσω και κάτω στο έδαφος. Βλέποντας αυτό, οι άλλοι δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις ικανότητες του Γιάνγκ Λου Τσαν. Μόλις γύρισε στην αίθουσα του χορού, ο Λού Τσαν οδηγήθηκε και κάθισε στο κεντρικό τραπέζι. Από εκείνη την ημέρα ο Λου Τσαν άρχισε να διδάσκει Ταί Τσι στο σπίτι των Ζαγκ.

Μετά που έγινε γνωστό το συμβάν στη γιορτή στο σπίτι των Ζαγκ, όπου ο Λού Τσαν νίκησε, άνθρωποι ερχόταν από παντού και προκαλούσαν τον Λου Τσαν. Όλοι όμως νικιόταν από αυτόν. Από τότε δόθηκε στον Γιάνγκ Λου Τσαν το παρατσούκλι, Γιάνγκ ο ανίκητος. Ο Γου Λου Τσιγκ σύστησε τον Γιάνγκ Λου Τσαν σε πολλούς ανθρώπους μέσα στην βασιλική οικογένεια, στους οποίους και δίδασκε Τάι Τσί Τσουάν. Αυτό έκανε το Τάι Τσί πολύ γνωστό στην πρωτεύουσα, και η αυτοκρατορική οικογένεια κάλεσε τον Γιάνγκ Λου Τσαν να μείνει μαζί τους και να τους διδάξει. Έτσι, ο Λου Τσάν έφερε τους δύο γιούς του στην πρωτεύουσα να διδάξουν Τάι Τσι στο παλάτι.

Γιάνγκ Μπαν Χου


Ο Γιάνγκ Μπαν Χου (1837-1892) ήταν το δεύτερο παιδί του Γιάνγκ Λου Τσαν. Ο Γιάνγκ Μπαν Χου εξασκήθηκε στο Τάι Τσί Τσουάν από όταν ήταν μικρός κάτω από την επίβλεψη του πατέρα του. Η ικανότητές του ήταν πολύ μεγάλες. Ο χαρακτήρας του ήταν πολύ σταθερός παρά το ότι ήταν πολύ θερμόαιμος. Κάποια φορά ένας μάστερ των πολεμικών τεχνών με το παρατσούκλι «Ο άνθρωπος με τους δέκα τόνους δύναμη» ήρθε στο Πεκίνο και προκάλεσε τον Λου Τσαν. Μετά που η οικογένεια Γιάνγκ άκουσε τα νέα, ο Γιαγκ Λου Τσαν δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Παρόλα αυτά, ο Γιάνγκ Μπαν Χου είπε στον πατέρα του ότι «εάν το μαγαζί μας έχει κάτι να πουλήσει και οι άνθρωποι θέλουν να το αγοράσουν, γιατί δεν πουλάμε;». Αυτό που εννοούσε ήταν ότι αφού η οικογένεια Γιάνγκ έχει πραγματική πολεμική ικανότητα, γιατί να μην δεχθεί την πρόκληση; Σαν αποτέλεσμα, ο Γιάνγκ Μπαν Χου πήγε μόνος του να αντιμετωπίσει αυτόν τον άνθρωπο. Στην αρχή ο άλλος έβγαλε το πουκάμισό του και έδειξε στο πλήθος τους μύες του. Ο Γιάνγκ Μπαν Χου, με το λεπτό κορμί του απλά περίμενε τον άνθρωπο να του επιτεθεί. Όταν ο αγώνας άρχισε, η μοναδική εικόνα ήταν ο μεγαλόσωμος μάστερ να χιμά στον Μπαν Χου. Ο Μπαν Χου τον απέφυγε. Ο άλλος συνέχισε να επιτίθεται με συνεχή χτυπήματα στο πρόσωπο του Μπαν Χου. Το πλήθος άκουσε μία φωνή και είδε αμέσως μετά τον άλλο να πετάγεται αρκετά μέτρα μακριά. Όταν όλοι μπόρεσαν να δουν καθαρά, συνειδητοποίησαν ότι ο Μπαν Χου έκανε ένα «Χώρισμα-Χτύπημα με την φτέρνα» στα γεννητικά όργανα του άλλου. Καθώς το πλήθος τον επευφημούσε για τις ικανότητές του, ο Μπαν Χου επέστρεψε χωρίς να πει τίποτα στο παλάτι.



Γιάνγκ Τζιάν Χου και τα παιδιά του

Γιάνγκ Τζιάν Χου

Το Τρίτο παιδί του Γιαγκ Λου Τσαν ήταν ον Υιαγκ Τζιαν Χου (1839-1917). Το Τάι Τσι του ήταν μία αρμονική μίξη μαλακού και σκληρού. Ήταν ιδιαίτερα ικανός στο να κατευθύνει εσωτερική ενέργεια και στο σπαθί, τη σπάθα και το ακόντιο. Ήταν ζεστός χαρακτήρας και πάντα προσεκτικός σεβόμενος πάντα τους αντιπάλους του, έτσι και αυτός δεν νικήθηκε ποτέ.


Η Τρίτη γενιά των Γιάνγκ αποτελούταν από τους Γιάνγκ Λιγκ Ξιάο (1872-1930) γιό του Γιάνγκ Τζιάν Χου και τον πρώτο γιό του Γιάνγκ Τζιαν Χου τον Γιάνγκ Τσάο Ξιόγκ (1862-1930) επίσης γνωστό ως Γιάνγκ Σχιάο Χού. Ο Σχάο Χού μάθαινε Τάι Τσι από πολύ μικρός και ήταν ιδιαίτερα καλός στην μάχη με τα χέρια.





Γιάνγκ Τσεν Φου

Ο τρίτος γιός του Γιάνγκ Τζιάν Χού ήταν ο Γιαγκ Ζάο Τσίγκ (1883-1936), επίσης γνωστός σαν Γιάνγκ Τσεν Φου. Ο Τσεν Φου ήταν ένας πολύ ζεστός, καλόκαρδος και πανέξυπνος άνθρωπος. Εκπαιδεύτηκε κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα του σε μεγάλο βάθος. Οι ικανότητές του στο Τάι Τσι ήταν σαν «ατσάλινη βελόνα κρυμμένη μέσα στο βαμβάκι». Τα χαρακτηριστικά των στάσεών του ήταν μεγάλες, ήρεμες και γεμάτες ζωντάνια. Οι στάσεις του στυλ της μεγάλης δομής (Large Frame) του Γιάνγκ Τσεν Φου χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, το ψηλό, το μεσαίο και το χαμηλό. Οι στάσεις μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με την ηλικία φύλο και δύναμη του σώματος, και διάφορες άλλες παραμέτρους του μαθητή. Για αυτό το λόγο, το Γιάνγκ Τάι Τσι δεν χρησιμοποιείται μόνο για να γιατρέψει αρρώστιες και να διατηρήσει καλή υγεία, αλλά και για να δυναμώσει το σώμα και να αναπτύξει υψηλού επιπέδου μαχητικές ικανότητες. Για αυτό το λόγο, πολύς κόσμος ακολούθησε αυτό το είδος του Τάι Τσι.

Γιάνγκ Τσεν Φου

Ο Γιάνγκ Τσεν Φου γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1883 και πέθανε στις 3 Μαρτίου του 1936. Μαθαινε Ταί Τσι συνεχώς κάτω από τις οδηγίες του πατέρα του στο Πεκίνο. Μόνο μετά το θάνατο του πατέρα του πήγε ο Γιαγκ Τσεν Φου στην νότια Κίνα για να διδάξει. Δίδαξε σε διάφορες πόλεις σε όλη την Κίνα. Το 1925 ο Γιάνγκ Τσεν Φου και ο Τσεν Γουέϊ Μίγκ εκδώσαν ένα βιβλίο, «Η Τέχνη του Τάι Τσι» όπου χρησιμοποιούταν πραγματικές φωτογραφίες του Γιάνγκ Τσεν Φου. Αργότερα το 1931, οι ίδιοι, εξέδωσαν το βιβλίο «Εφαρμογές του Τάι Τσι Τσουάν» χρησιμοποιώντας νέες φωτογραφίες.

Το 1928 προσκαλέστηκε να γίνει ο επικεφαλής του τομέα Βουντάγκ στην Κεντρική Ακαδημία Ναντζίγκ Γκούο Σου. Αργότερα τον προσκάλεσαν αν γίνει ο επικεφαλής της Τσεζιάγκ Περιφερειακής Γκούο Σου Ακαδημίας στο Χανγκτσου. Το 1930 ο Τσεν Φου εγκαταστάθηκε στην Σαγκάη όπου εξέδωσε ένα βιβλίο, «Οι πλήρεις αρχές και θεωρία του Τάι Τσι Τσουάν».

Ο Γιάνγκ Τσεν Φου ήταν ένας πολύ μεγαλόσωμος άνθρωπος του οποίου οι ικανότητες στην μέθοδο «χέρια που σπρώχνουν» (pushing hands) του Τάι Τσι ήταν φοβερές. Η ευαισθησία του ήταν πολύ μεγάλη και η κίνησή του πολύ ευκίνητη. Όταν «κατεύθυνε δύναμη» ήταν πολύ ακριβής στο στόχο του, η απόσταση που χτυπούσε ήταν κοντινή και έτσι μπορούσε να πετάξει κάποιον αρκετά μέτρα μακριά στον αέρα χωρίς να του κάνει κακό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με κάποιους μαθητές του, η αίσθηση του να σπρώχνεσαι από αυτόν ήταν στην πραγματικότητα ευχάριστη και αναλογική.

Όσο ο Τσεν Φου ήταν στο Χανγκτζού, ένας καθηγητής με το όνομα Γκούο Σχού Γού που έκανε Τάι Γι μιλούσε άσχημα για το Γιάνγκ Τάι Τσι, και ήταν συχνά αγενής προς τον Γιάνγκ Τσεν Φου. Μία ημέρα ο Γιαγκ Τσεν Φου δεν άντεξε άλλο, ο Γκάο κρατούσε ένα μακρύ ακόντιο και ήθελε να προκαλέσει τον Γιάνγκ Τσεν Φου, ο Γιανγκ Τσεν Φου πήρε ένα ραβδί (staff) και απλά ακουμπώντας το ακόντιο του Γκάο, το έκανε να φύγει από τα χέρια του και να πέσει στο έδαφος. Ο Γκάο από τότε δεν ξαναπείραξε τον Τσεν Φου και δεν ξαναμίλησε άσχημα ποτέ για το Γιάνγκ Τάι Τσι.

Γιάνγκ Τσεν Φου – Η Ιστορία της βαμβακερής κλωστής

Το 1932, ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ Τσεν Φου και ο ακόλουθός του Φου Ζονγκ Γουέν, ταξίδεψαν νότια στην πόλη της Γκουάνα Ζου στην Περιφέρεια Γκουάνγκ Ντόνγκ για να διδάξουν την τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν. Μία μέρα ένα καθηγητής πολεμικών τεχνών με το όνομα Λιού και οι ακόλουθοί του πήγαν στο σπίτι που έμενε ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ. Ο Γκραντ Μάστερ Γιανγκ, βλέποντας τον τρόπο που είχε ντυθεί ο Λιού και τον τρόπο που κινούταν, κατάλαβε ότι ήταν ένας πολύ καλός πολεμιστής με εξαιρετικές ικανότητες. Μόλις συνάντησε τον Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ ο Λιού σήκωσε τα χέρια του και χαιρέτησε τον Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ και είπε : «Είναι πολύ γνωστό ότι η τέχνη σου στο Τάι Τσί είναι ανώτερη, και ότι για τρεις γενιές η οικογενειά σου δεν έχει βρει ισάξιο αντίπαλο. Έχω έρθει εδώ ειδικά για να δω την ικανότητά σου.». Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ συνειδητοποίησε ότι ο Λιού τον καλούσε σε μονομαχία και ότι η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ ξαφνικά σκέφτηκε μία ιδέα για να αποτρέψει την μονομαχία αλλά και να κρατήσει τον κώδικα τιμής του κόσμου των πολεμικών τεχνών (Wu Lin). Είπε στον ακόλουθό του Φου Ζονγκ Γουέν να πάει και να φέρει μία βαμβακερή κλωστή μήκους περί τα 30 εκατοστά. Ο νεαρός Φου σοκαρίστηκε όταν το άκουσε αυτό γιατί η βαμβακερή κλωστή χρησιμοποιούταν σαν εργαλείο εκπαίδευσης μόνο ανάμεσα στους εσωτερικούς ακολούθους του Γιάνγκ Τάι Τσι. Ποτέ πριν δεν είχε δειχθεί σε ξένους.

Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ προθερμάνθηκε κάνοντας «Πιάνοντας την ουρά του σπουργίτη» και «Χέρια Σύννεφα» από την φόρμα. Μετά πήρε την κλωστή ανάμεσα στον αντίχειρά και τον δείκτη του και ρώτησε : «Ποιος έχει την δύναμη ενός τόνου να κόψει αυτή τη κλωστή στα δύο;». Ακούγοντας αυτό ο Λιού ειρωνεύτηκε τον Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ καθώς έστειλε έναν από τους ακολούθους του να δεχθεί την πρόσκληση. Ο ακόλουθος έπιασε την άλλη άκρη της κλωστής και ρώτησε : «Πότε να αρχίσουμε;». Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ απάντησε λέγοντας «Από εσένα εξαρτάται.» Αμέσως ο ακόλουθος του Λιού τράβηξε βίαια την κλωστή. Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ παρακολουθούσε κάθε του κίνηση. Ξαφνικά ο ακόλουθος αντίστρεψε την φορά της κίνησης, αλλά και ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ χωρίς δισταγμό κινήθηκε μαζί του.

Αυτό συνεχίστηκε για αρκετά λεπτά, χωρίς να μπορεί ο ακόλουθος να κόψει την κλωστή στα δύο. Παρά το ότι η κλωστή τραβιόταν έμενε ίσια άσχετα με την κατεύθυνση που εφαρμοζόταν η δύναμη από τον ακόλουθο. Ο Λιού είδε τι συνέβαινε και κάλεσε τον ακόλουθό του να κάνει πίσω. Μετά από αυτό ο Λιού έκανε διάφορες ασκήσεις για να προθερμανθεί, πήδηξε στον αέρα και έκανε διάφορες ψηλές κλωτσιές. Αμέσως μετά πήδηξε προς τον Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ και έπιασε την άλλη άκρη της κλωστής. Ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ ήταν εξίσου ευκίνητος και κινούταν με τον ίδιο τρόπο. Χωρίς να διστάσει ο Λιού πήδηξε πίσω σε μία κίνηση υποχώρησης για να σπάσει την κλωστή, αλλά την ίδια στιγμή ο Μάστερ Γιάνγκ τον ακολούθησε στα βήματά του μην αφήνοντας την κλωστή να σπάσει. Μετά ο Λιού πετάχτηκε μπροστά σαν βέλος και μετά στα αριστερά και στα δεξιά, κινούμενος προς όλες τις κατευθύνσεις. Με όλη αυτή την κίνηση και ο Λιού και ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ ποτέ δεν ακούμπησε ο ένας τον άλλο. Ο τρόπος που κινούταν και οι δύο ήταν πολύ γρήγορος. Αυτοί που παρακολουθούσαν έμειναν άφωνοι με την ενέργεια και την ικανότητα του Γιανγκ Τσεν Φου. Όλη την ώρα η κλωστή παρέμενε τεντωμένη χωρίς να λυγίσει ή να σπάσει. Μετά από πολύ προσπάθεια να σπάσει την κλωστή ο Λιού είχε λαχανιάσει και ιδρώσει, ενώ ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ ήταν ήρεμος και χωρίς κανένα σημάδι κούρασης. Όταν τελείωσε ο αγώνας, ο Λιού συνηδιτοποίησε ότι οι ικανότητες του Γιάνγκ Τσεν Φου ήταν ξεχωριστές και για αυτό οργάνωσε μία γιορτή προς τιμήν του. Από τότε, και ο Λιού και ο Γκραντ Μάστερ Γιάνγκ έγιναν πολύ φίλοι. Όπως και ο Πατέρας του και ο παππούς του, ο Γιανγκ Τσεν Φου είχε αναπτύξει την ικανότητα του να καταλαβαίνει την ενέργεια (Dong Jin) και να ακούει την ενέργεια (Ting Jin) σε ένα εξαιρετικό βαθμό. Έτσι ήταν δυνατόν για αυτόν να «κολλήσει» και να παρακολουθήσει κάθε κίνηση που έκανε ο αντίπαλός του και δεν ξόδευε καθόλου ενέργεια.

Ο Γιάνγκ Λου Τσαν έχτισε την φόρμα του στη βάση του Τσεν (παλιά φόρμα) και έκανε πιο προσιτό το Τάι Τσι στον μέσο άνθρωπο, άσχετα με την ηλικία του. Εκείνη τη στιγμή, το στυλ ονομάστηκε Τάι Τσι της Οικογένειας Γιάνγκ. Το Γιάνγκ στυλ πέρασε από συνεχείς τροποποιήσεις και βελτιώσεις κατά τις δύο πρώτες γενιές ανάμεσα σε πατέρα και γιό. Η επίσημη σταθεροποίηση της φόρμας έγινε στα χέρια του Γιάνγκ Τσεν Φου. Οι στάσεις έγιναν ανοικτές και βολικές, η δομή έγινε αυστηρή και απαιτητική, το σώμα ήταν ίσιο και οι κινήσεις έρεαν αρμονικά και ήταν ελαφρές ευκίνητες και με σταθερή βάση.