13.3.11

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΚΑΛΙΟΣΤΡΟ


Ο Αλεσάντρο Καλιόστρο (Alessandro Cagliostro) (2 Ιουνίου 1743- 26 Αυγούστου 1795) ήταν Ιταλός περιηγητής, τυχοδιώκτης και μασόνος. Υπήρξε σωσίας του κοινού εγκληματία Τζουζέπε Μπάλσαμο. Εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του μόλις γεννήθηκε στη Μάλτα ενώ εκεί, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος, μυήθηκε στη μουσική και στην αλχημεία. Νυμφεύτηκε τη Λορέντσα Φελιτσιάνι (Lorenza Feliciani) και ταξίδευσαν μαζί στο Λονδίνο, όπου και έγιναν μέλη μασονικής οργάνωσης.

Υιοθέτησε ως μασονικό σύμβολο το Ouroboros, δηλαδή το φίδι που δαγκώνει την ουρά του. Ίδρυσε μασονική στοά στην Χάγη. Έκανε ταξίδια σε Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία και ισχυριζόταν ότι θεράπευε μέσω μαγνητισμού.

Ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, η φήμη του απλώθηκε και του πρότειναν να γίνει γιατρός του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Διώχθηκε ποινικά μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση με το αδαμάντινο περιδέραιο της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας και φυλακίστηκε για 9 μήνες στη Βαστίλη, για απάτη. Τελικά αθωώθηκε, καθώς δε βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του. Παρόλ' αυτά, τον έδιωξαν από τη Γαλλία και πήγε στην Αγγλία, όπου και κατηγορήθηκε πως ήταν ο κακοποιός Giuseppe Balsamo, για να το διαψεύσει ο ίδιος ενώπιον του αγγλικού λαού και να του ζητήσουν και συγγνώμη όσοι τον είχαν κατηγορήσει.

Ήταν, επίσης, άριστος παραχαράκτης.

Ο Καλιόστρο πήγε στη Ρώμη και έπεσε σε παγίδα κατασκόπων της Ιεράς Εξέτασης, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί σε αυτόν με σκοπό τάχα να τους μυήσει σε αιγυπτιακές τελετές μασονίας. Συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου 1789, φυλακίστηκε στο Κάστρο των Αγγέλων (Castel Sant' Angelo) και, λίγο μετά, καταδικάστηκε σε θάνατο ως μασόνος. Αργότερα ο Πάπας μετέτρεψε την ποινή του σε ισόβια δεσμά.

Μετά την απόπειρα δραπέτευσής του, οδηγήθηκε στις φυλακές του Σαν Λέο (San Leo), όπου και πέθανε το 1795.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douz History comments